Obi-Wan Bali

Egy fejlődésben lévő szervezet gondolatai életről, filmekről, hülyeségekről... Egyszóval mindenről.

Új kommentek

  • KF(eri)C: Honnan torrentezted l...... izé melyik dvd boltban vetted meg? Mert én is szeretném végre letölt..... (2012.09.25. 18:00) Le Parrain
  • Obi-Ugor: a kung fu panda 2-t már májusban láttam, jól szórakoztam rajta, de nem gyakorolt rám nagyobb hatás... (2012.05.14. 18:41) Amerika kapitány - variációk egy világháborúra
  • Obi-Ugor: Láttam, persze hogy láttam, alapmű. :D Azért már durva, h egy filmnél már negatívum, ha Oscar-díja... (2012.05.12. 23:21) A király beszéde
  • KF(eri)C: na erről meg nem is hallottam, megnézem :D (2012.05.07. 22:22) Memento [nincs szóvicc]
  • KF(eri)C: Még csak most láttad? Nem baj megbocsátok mert hát végül is láttad. Igen ez egy rohadt jó film. De... (2012.04.25. 23:01) Eredet/Inception

Címkék

2011 (1) 2012 (1) 5.évad (1) 7. szimfónia (1) ??? (2) ááá (2) alkonyat (1) alkotás (8) al pacino (1) amerika kapitány (1) arany jános (1) ars poetica (2) avengers (2) az ember gyermeke (1) a dal (1) a király beszéde (2) a sötét lovag (1) a tanú (1) balaton (3) barca (1) batman (3) baz megye (1) beethoven (1) bemutatkozás (1) bicikli (3) blog (2) blogger (1) brazil (1) bringaexpo (1) búcsú (1) budapest (16) büszkélkedem (4) byealex (1) campona (1) clint mansell (1) colin firth (1) csillagászat (1) csodák palotája (2) csókolom (1) disztópia (1) doctor who (3) doodle 4 google (1) drog (1) EB (2) egyediség (7) elmélkedés (22) élménybeszámoló (1) első (4) el clásico (1) emily barker (1) érdekes (5) erdély (1) erzsébet híd (2) eurovision (2) évforduló (1) exogenesis (1) facebook (2) fantasia 2000 (1) fárasztó (1) felhőatlasz (1) film (29) foci (5) fonyód (5) francia (1) get engaged (1) google (3) grimm (1) gusto burger (1) gyalog galopp (1) gyerek (1) haiku (1) halál (1) halotti beszéd (1) heves megye (1) híd (2) hollywood hírügynökség (1) idézet (2) illyés (1) inception (1) internet (7) iskola (12) iwiw (1) james bond (1) jean dujardin (1) jég (1) john carter (2) k-pax (1) kacsa (1) karácsony (1) kedvesem (1) kép (3) képmutatás (2) keresztapa (2) keresztény (1) kevin spacey (1) kiállítás (2) kirándulás (5) kisfilm (1) kocka (1) kokárda (1) költözz ki (7) könyv (1) kosztolányi (2) közérdekű (12) kritika (33) latinovits (1) legyek ura (1) magyarország (2) mamika (1) március 15 (2) meccs (1) meddő órán (1) memento (1) men in black (2) mese (1) mnb (1) Monty Python (1) moszkva tér (1) műhold (1) müpa (1) murray gold (1) muse (1) múzeumok éjszakája (1) naplemente (1) nino rota (1) nolan (5) novella (1) nyár (4) nyelv (1) nyomorultak (1) Obi-Wan Bali (1) olimpia (1) opera (1) orbán viktor (2) oszk (1) ötperces (1) perzsia hercege (1) piarista (1) politika (5) poszter (2) pozsony (1) puskás-stadion (1) rádió (1) real (1) rejtő jenő (1) reklám (1) rekviem egy álomért (1) rhapsody in blue (1) sablon (1) scifi (6) segítség (1) sherlock (1) sokperces (1) sorozat (5) soundtracks (4) spanyol (1) sport (1) star wars (4) szabadság (2) szappanopera (1) szavazás (1) székelykapu (1) személyes (11) szilveszter (3) szlovákia (1) szóvicc (1) szünet (7) szvatopluk (1) tandori (1) tapasztalat (6) tavasz (2) terry gilliam (1) tévé (1) tévémaci (1) the artist (2) the hunger games (1) the social network (1) tolkien (1) történelem (1) történet (6) toy story (1) tőzsdecápák (1) tőzsde szakkör (2) trailer (1) trianon (2) twitter (1) uars (1) újítás (2) upgrade (3) uszoda (1) válság (1) vébé (1) veni sancte (1) vers (6) vicc (2) victor hugo (1) visegrádi négyes (1) viszlát (1) vita (2) wallander (1) wrath of the titans (1) zene (17) Címkefelhő

2012.08.28. 13:46 Obi-Ugor

Nagykalandom Északon... vagyis Délkeleten

A szokásos nyári szünet után (ez a blogra is értendő) próbálom egy határozott kezdéssel kárpótolni a mélyen tisztelt olvasótáboromat. Egyszerűbben fogalmazva: annyi téma halmozódott fel az utóbbi időben a fejemben, hogy bátran remélhettek több bejegyzést tőlem az elkövetkező időben (persze csak ha az internetkapcsolat is úgy akarja). Rögtön kezdjük a sort egy élménybeszámolóval, méghozzá a nyári erdélyi biciklitúráról. Mondjuk ez inkább a benyomásaimról, nem az útról fog szólni.

De ehhez még egy dolgot tudni kell rólam: ezidáig még egyszer sem jártam az elcsatolt trianoni területeken. Ez a poszt most nem Trianon igazságtalanságáról szól, mindenesetre igyekeztem Erdélyben (és korábban Pozsonyban - de erről majd talán máskor) nem ezzel a "sértett magyar habitussal" szemlélni a dolgokat. A romángyűlöletet meghagyom másoknak.

Erdélyben az a legizgalmasabb, hogy az ember rengeteget hall róla: látja a csíksomlyói búcsú képeit; tanulja a történelmét; siratja az elvesztését; és még sok hasonló. Mégis sokkal többet meg belőle, ha csak a jól ismert helyeket a valóságban is megtekinti. Egy személyes példa: iskolában sok képet mutattak a székelykapukról, hogy milyen szép, faragott alkotások ezek. A túrán pedig nem egy falu volt teletűzdelve székelykapukkal, amiket ráadásul a mai napig használtak. Máris jobban kezdtek érdekelni ezek a tárgyak és jobban is értékeltem őket.

székelykapu.jpg

A másik ilyen dolog az itt élő magyarság volt. Oké, elcsatoltak 3 millió hazánkfiát; oké, még mindig 1,5 milliónyian élnek Erdélyben. De erre akkor döbbentem rá igazán, amikor betértünk egy román-magyar helységnévtáblával jelölt településbe; benne a faluban már kizárólag magyar feliratokkal, boltokkal, emberekkel találkoztunk.

feliratok.jpg

Vagy akkor, amikor a Madarasi Hargitára mentünk fel. Már vártam, hogy mikor fogunk egy román emléktáblával találkozni, ami büszkén hirdeti, hogy ez a Hargita legmagasabb pontja. Ehelyett a csúcson rengeteg kopjafát láttunk, mindegyikükön nemzeti színű szalaggal és/vagy magyar felirattal. Csodás érzés volt nézni.

Aztán még meghatározó élmény volt az itt élők vendégszeretete. Már az a tény is beszédes, hogy a 9 napos túra éjszakáit néhány kivételtől eltekintve mindig 1-1 ismerős kertjében, házában vagy éppen csűrjében töltöttük. Csíkszeredában az egyik társunk családja látott minket vendégül - szó szerint. Vacsorát és reggelit is főztek nekünk, a nagymama külön sütit is csinált, beinvitáltak minket a házba, hogy nézzük az olimpiát (ráadásul az m1-en, mindezt egy idegen ország közepén...) és úgy összességében nagyon szívélyesek voltak velünk. Kellemes élmény volt.

És ha már szóba kerültek az étkezések, muszáj megemlítenem a helyi konyha egyik különlegességét, a micset. (Románul még viccesebben írják: mici.) Fogni kell egy csomag darált húst (talán több fajtát is, nem tudom), hasáb alakúra vágni, olajban kisütni és kész is. Leírva igen egyszerűnek hangzik, az íze pedig valami fenséges. 4-5 db, kb. egy 10-es papírzsepi-csomag felével megegyező nagyságú hasábbal rendesen jól lehet lakni.

felhő.jpg

Ez a kép a Szent Anna-tó mellett készült. A tó olyan magasan fekszik, hogy a felhők már a fenyőfák csúcsát súrolják...

A tájról még mindenképp érdemes szót ejteni. Nyilvánvalóan nem egy síksággal van dolgunk: utunkat folyton hegyek-dombok övezték, ami valamiért nagyobb biztonságérzettel töltött el, mintha mondjuk az Alföld végtelen rónáit jártam volna. Ám mégsem éreztem folyton azt, hogy ez egy idegen föld, hogy nem Magyarországon vagyok - holott tudtam, hogy a körülöttem lévő hegyek valószínűleg mind magasabbak a Kékestetőnél. Fényképekkel szerintem nem lehet érzékeltetni egy táj szépségét, de azért itt van egy (mondjuk ez pont nem Kékes-magasságú hegyen készült, hanem egy kis dombon):

tájkép.jpg

Székelyföld alapvetően mezőgazdasági terület lehet: rengeteg szántóföld mellett mentünk el, tehenek legeltek az út szélén, parasztbácsik hajtották a szénával megrakott lovasszekereket az aszfalton. Mondjuk ennek az eredménye az út mentén tanyázó, nagy mennyiségű lócitrom lett. Biciklivel külön élmény volt belemenni; mert bár a sárhányó minket megvédett, a mögöttünk lévőket már nem...

Persze maga a túra is jó volt és ezekről is lehet majd jó, amolyan klasszikus táboros-sztorikat mesélni. De számomra nem a biciklizéstől, hanem Erdélytől marad emlékezetes ez a túra.

zárás.jpg

FRISSÍTÉS: Még egy dolgot tudni kell rólam: a poszt szövegével ellentétben már korábban is jártam a trianoni területeken (még másfél hónappal előtte Pozsonyban, 2011 tavaszán pedig Krasznahorka környékén - ez utóbbiról a blogomban is megemlékeztem). Elnézést a hibáért, az írás közben, valószínűleg a nagy izgalom miatt kiment a fejemből ez az apróság. A szöveget mindenesetre nem változtatom meg, meghagyom így "egységesen".

Szólj hozzá!

Címkék: trianon erdély nyár székelykapu


A bejegyzés trackback címe:

https://obiwanbali.blog.hu/api/trackback/id/tr504737131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása