Obi-Wan Bali

Egy fejlődésben lévő szervezet gondolatai életről, filmekről, hülyeségekről... Egyszóval mindenről.

Új kommentek

  • KF(eri)C: Honnan torrentezted l...... izé melyik dvd boltban vetted meg? Mert én is szeretném végre letölt..... (2012.09.25. 18:00) Le Parrain
  • Obi-Ugor: a kung fu panda 2-t már májusban láttam, jól szórakoztam rajta, de nem gyakorolt rám nagyobb hatás... (2012.05.14. 18:41) Amerika kapitány - variációk egy világháborúra
  • Obi-Ugor: Láttam, persze hogy láttam, alapmű. :D Azért már durva, h egy filmnél már negatívum, ha Oscar-díja... (2012.05.12. 23:21) A király beszéde
  • KF(eri)C: na erről meg nem is hallottam, megnézem :D (2012.05.07. 22:22) Memento [nincs szóvicc]
  • KF(eri)C: Még csak most láttad? Nem baj megbocsátok mert hát végül is láttad. Igen ez egy rohadt jó film. De... (2012.04.25. 23:01) Eredet/Inception

Címkék

2011 (1) 2012 (1) 5.évad (1) 7. szimfónia (1) ??? (2) ááá (2) alkonyat (1) alkotás (8) al pacino (1) amerika kapitány (1) arany jános (1) ars poetica (2) avengers (2) az ember gyermeke (1) a dal (1) a király beszéde (2) a sötét lovag (1) a tanú (1) balaton (3) barca (1) batman (3) baz megye (1) beethoven (1) bemutatkozás (1) bicikli (3) blog (2) blogger (1) brazil (1) bringaexpo (1) búcsú (1) budapest (16) büszkélkedem (4) byealex (1) campona (1) clint mansell (1) colin firth (1) csillagászat (1) csodák palotája (2) csókolom (1) disztópia (1) doctor who (3) doodle 4 google (1) drog (1) EB (2) egyediség (7) elmélkedés (22) élménybeszámoló (1) első (4) el clásico (1) emily barker (1) érdekes (5) erdély (1) erzsébet híd (2) eurovision (2) évforduló (1) exogenesis (1) facebook (2) fantasia 2000 (1) fárasztó (1) felhőatlasz (1) film (29) foci (5) fonyód (5) francia (1) get engaged (1) google (3) grimm (1) gusto burger (1) gyalog galopp (1) gyerek (1) haiku (1) halál (1) halotti beszéd (1) heves megye (1) híd (2) hollywood hírügynökség (1) idézet (2) illyés (1) inception (1) internet (7) iskola (12) iwiw (1) james bond (1) jean dujardin (1) jég (1) john carter (2) k-pax (1) kacsa (1) karácsony (1) kedvesem (1) kép (3) képmutatás (2) keresztapa (2) keresztény (1) kevin spacey (1) kiállítás (2) kirándulás (5) kisfilm (1) kocka (1) kokárda (1) költözz ki (7) könyv (1) kosztolányi (2) közérdekű (12) kritika (33) latinovits (1) legyek ura (1) magyarország (2) mamika (1) március 15 (2) meccs (1) meddő órán (1) memento (1) men in black (2) mese (1) mnb (1) Monty Python (1) moszkva tér (1) műhold (1) müpa (1) murray gold (1) muse (1) múzeumok éjszakája (1) naplemente (1) nino rota (1) nolan (5) novella (1) nyár (4) nyelv (1) nyomorultak (1) Obi-Wan Bali (1) olimpia (1) opera (1) orbán viktor (2) oszk (1) ötperces (1) perzsia hercege (1) piarista (1) politika (5) poszter (2) pozsony (1) puskás-stadion (1) rádió (1) real (1) rejtő jenő (1) reklám (1) rekviem egy álomért (1) rhapsody in blue (1) sablon (1) scifi (6) segítség (1) sherlock (1) sokperces (1) sorozat (5) soundtracks (4) spanyol (1) sport (1) star wars (4) szabadság (2) szappanopera (1) szavazás (1) székelykapu (1) személyes (11) szilveszter (3) szlovákia (1) szóvicc (1) szünet (7) szvatopluk (1) tandori (1) tapasztalat (6) tavasz (2) terry gilliam (1) tévé (1) tévémaci (1) the artist (2) the hunger games (1) the social network (1) tolkien (1) történelem (1) történet (6) toy story (1) tőzsdecápák (1) tőzsde szakkör (2) trailer (1) trianon (2) twitter (1) uars (1) újítás (2) upgrade (3) uszoda (1) válság (1) vébé (1) veni sancte (1) vers (6) vicc (2) victor hugo (1) visegrádi négyes (1) viszlát (1) vita (2) wallander (1) wrath of the titans (1) zene (17) Címkefelhő

2011.12.13. 20:38 Obi-Ugor

Az utolsó ember

Jim Sturgiss volt az utolsó élő ember a Földön. Legalábbis ő így érezte. A környezetét a legrosszabb putrinak tartotta, ahol egyáltalán élhet az ember. A szomszédai lépten-nyomon veszekedtek; a kollégái szűklátókörű, unalmas munkagépek voltak; az utcán pedig hol kéregettek, hol ordítoztak az emberek. Sehol semmi szeretet, törődés, se izgalom, se semmi. Véleménye szerint egyedül ő tűnt ki a tömegből.

Talán nem meglepő, hogy barátai alig voltak, barátnőre pedig nem is gondolt. Minek is, mindegyikük csupán azt akarja... Csakis a tudós ismerőseivel tartotta a kapcsolatot, akikkel még műszaki tanulmányai során barátkozott össze. Merthogy Jim foglalkozására nézve mérnök volt. Ez sajnos csak cím volt, lévén, hogy egész nap egy irodában kellett kuksolnia. Jobban szerette a terepmunkát és már bánta, hogy nem kutatónak állt.

Valamelyik este Jim éppen hazafelé tartott a munkából. Egy szokásosan unalmas napon volt túl és egykedvűen rótta az ismerős utcákat. Egy sötét sikátorból három prostituált mászott elő, lenge öltözékükben hívogatták magukhoz a férfit, de Jim ügyet se vetve rájuk, lehajtott fejjel ment tovább...

Most éppen egy Jehova Tanúja-szerű figura lépett elő a sötétből. Narancssárga ingéről lehetetlen volt nem észrevenni. Jim lazán továbbment volna ekkor is, ha egy láthatatlan erő meg nem merevíti tagjait. Egy múló pillanatra ismerősnek tűnt neki a férfi. De végül ezt mondta:

- Sajnálom, de egyáltalán nincs időm efféle vallási marhaságokra. Kérem hagyjon békén! Jó éjszakát!

- Gordon, Gordon, hát nem ismersz meg? Elfelejtettél volna? Hát nem megmondtam, hogy "egyszer a Nap visszatér, és fény derül mindenre"?

Jim alól kicsúszott a teste feletti irányítás. A láthatatlan erő most már az agya felett is átvette az uralmat. Érezte, hogy mozog a szája, de nem az ő szavait mondta és még a szavak forrását, a gondolatokat se találta. Maga a tudatalattija beszélt helyette:

- Az ördögbe', Dan, hogy kerülsz te ide? Már azt hittem, sosem jössz vissza. Na de halljam, mi hírt hoztál!

- Hát, Gordon, mit mondjak, jól álcáztad magad. Szép munka! Senki sem jött rá az igazságra?

Jim semmit sem értett a beszélgetésből, ráadásul a rejtélyes tudatalattija továbbra sem engedte beszélni. Kénytelen volt hát megfigyelőként részt venni a diskurzusban.

- Ők? Ezek az emberek még azt sem veszik észre, ami az orruk előtt történik. Már-már szégyellem, hogy a rokonaim.

- Rokonaid? Hát ez zseniális! Szerencsére a humorérzéked még a régi.

A tudatalatti-Jim láthatóan már kezdett türelmetlen lenni:

- No de mit akarsz nekem elmondani? Sikerrel jártál? Ugye találtál másokat?

Dan arca elkomorult.

- Sajnálom, Gordon. Igazán sajnálom. De minden jel arra utal, hogy csak mi ketten maradtunk.

Gordon-Jim megdöbbenten állt meg. Ezzel párhuzamosan Jim észrevette, hogy a minden cselekvésétől elzáró tudatalattijának béklyója felengedett. Már tudott mozogni. Bizonyára beszélni is tudna. És... de furcsa: látja "Gordon" gondolatait is. Ezek szerint még itt van. Érdekes gondolatok... de nem érthetetlenek. Kezd összeállni a kép... jaj ne, bárcsak ne értette volna meg!

Emlékképek... nem az ő életéből, de mégis ismerősek... a háború... mintha csak tegnap lett volna... klónok harcolnak klónok ellen.. de másfajta klónok... különböző test, de az elméjük egy.. végül Gordon csapatai győznek.. csak ő és Dan maradnak életben, no meg persze a klónjaik... megalkusznak... Gordon itt marad a Földön, Dan pedig elmegy kutatni, túlélők, de legalábbis értelmes lények után... és most visszatért a rossz hírrel... hát ezért zavarodott meg Gordon, ezért engedett a béklyó!

Nem! Ez nem lehet igaz! A bolygó lakossága... az egész világ... egy klónsereg lenne? De hisz akkor.. nem!... mindegyikük ugyanaz az elme, ugyanaz a személy, Gordon. Minden ember egy és ugyanaz. A tudósok, a szomszédok, a bűnözők, az árvák, a hajléktalanok, a prostituáltak! Ugyanaz az ember mindegyik. És ő is közéjük tartozik, ő is egy velük. Ó, bárcsak hazugság lenne!

Jim összeesett fájdalmában, lábai nem bírták a felismerés szörnyűségét. Kínjában vonaglani, ordítani kezdett. Nincs egyén, nincs jó, csak  ugyanaz a bűnös, putri ember! Nem! Ennek véget kell vetni. Szemében vad tűz lobogott fel. Kivette zsebéből a piros színű bicskáját, egy mozdulattal kikattintotta a kést, és szívébe szúrta a hideg pengét.

Halála előtt végtelen bánata és haragja végképp megsemmisítette Gordon hatalmát és immár ő uralkodott fölötte. Őrülete átsugárzott többi "rokonára" is, akik megzavarodva, más erőtől irányítva szintén elszánták magukat. Az emberek tömegesen ugrottak a folyóba, ezrek zuhantak le az épületek tetejéről, hogy végre halált és vélt megnyugvást leljenek. Ott hagyta mindenki a világot.

A Földre immár hatalmas csend köszöntött be. Olyan csend, ami még a pusztákon sem hallható. A bánat hangja volt ez.

Dan mindeközben némán figyelte az eseményeket. Bár nem látta, tudta, hogy több milliárd ember lelte most halálát. A szél időközben felerősödött. A férfi felállt és sóhajtott egyet, mintha csak a széllel fújna kánont. Majd lassan, akár egy hologram, szétfoszlott a sötétben, hogy ezzel ő maga is végleg megszűnjön létezni.

Szólj hozzá!

Címkék: novella első alkotás sokperces


A bejegyzés trackback címe:

https://obiwanbali.blog.hu/api/trackback/id/tr993461161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása